Blogoversigt

Kategorier

Donorbørn

Donorsæd

Fertilitetsbehandling

Graviditet

Nyheder fra Cryos

Personlige historier

Sæddonorer

Søg efter blogindlæg

Relaterede indlæg

Sådan forbedrer du din fertilitet
7 tips til hvordan du kan forbedre din fertilitet
Sædcelle der nærmer sig æg efter IUI behandling
IUI behandling – Sådan virker det
Couple who have had ICSI treatment to get pregnant
Hvad er ICSI behandling? – Lær om fertilitetsmetoden her
Toyah og hendes familie
Toyah og hendes mand fik tre børn takket være en sæddonor

Jeg har læst og accepterer Cryos' Privatlivspolitik.

Modtag nye indlæg på mail

[rainmaker_form id="6"]
Blogoversigt
Kvinde mave hjerte Fertilitetsbehandling

Fertilitetsproblemer: De 7 mest hyppige årsager

Mange mennesker kæmper med fertilitetsproblemer. Studier har vist at omkring 1 ud af 6 par oplever fertilitetsproblemer på et tidspunkt i deres liv. Fertilitetsproblemer er efterhånden er blevet meget almindeligt, og det vigtigt at kende årsagen for at kunne finde frem til, hvilke muligheder der er for at forbedre fertiliteten.

Fertilitetsproblemer – hvad betyder det? 

Fertilitetsproblemer, eller infertilitet, kan defineres som et år med forsøg på at blive gravid uden held.

Årsagen til en tredjedel af fertilitetsproblemer kan forklares med mandlige fertilitetsproblemer, en tredjedel med kvindelige fertilitetsproblemer, mens resten enten ikke kan forklares eller bunder i både mandlige og kvindelige faktorer.

Der er mange mulige årsager til infertilitet. Nedenfor har vi listet 7 af de mest hyppige fertilitetsproblemer:

1. Alder og fertilitetsproblemer

Studier har vist, at den kvindelige fertilitet begynder at falde signifikant omkring 35-års alderen, og i en alder af 40 år er chancerne for at blive gravid halveret. Årsagen er, at antallet og kvaliteten af kvindens æg reduceres. Den mandlige fertilitet bliver påvirket, når manden runder 45 år. Herefter reduceres sædkvaliteten. En blodprøve kan måle dit niveau af anti-Müllerian hormonet (AMH) og indikere din nuværende fertilitetsprofil som kvinde, mens en sædanalyse kan indikere sædkvaliteten hos manden, og ud fra det kan jeres chancer for at blive gravid anslås.

2. Æggelederfaktorer 

Nogle kvinder har beskadigede eller lukkede æggeledere eller livmoder forårsaget af en infektion eller en naturlig defekt. Her kan en operation være løsningen.

3. Hormonel lidelse

Den kvindelige fertilitetscyklus er kontrolleret af hormonerne østrogen og progesteron. Forstyrrelser i mængden af disse hormoner kan forårsage polycystic ovarian syndrome (PCOS) og ægløsningsproblemer. Det betyder, at æggene ikke modnes, eller at æggelederne ikke frigiver de modne æg. Hormonniveauerne kan justeres ved hjælp af medicinsk behandling.

4. Endometriose

En anden almindelig årsag til infertilitet er endometriose, som er en tilstand hvor væv, som normalt udvikles i livmoderen, udvikles udenfor livmoderen. Hvis endometriose forårsager fertilitetsproblemer, kan kirurgiske indgreb hjælpe.

5. Dårlig sædkvalitet

”Dårlig sædkvalitet” dækker over et lavt antal af levende sædceller eller ingen celler overhovedet. En optælling på under 15 millioner sædceller betragtes som lav. Dårlig sædkvalitet kan også betyde unormalt formede celler eller at sædcellerne ikke bevæger sig. I mange tilfælde er en dårlig sædkvalitet uforklarlig, men der er en sammenhæng mellem høje temperaturer og lav sædkvalitet.

6. Livsstil

Nogle studier indikerer, at livsstilsfaktorer også kan påvirke din fertilitet. Faktorer såsom alkohol, rygning, overvægt, undervægt, miljømæssige faktorer (udsættelse for bestemte pesticider, opløsningsmidler, metaller), stress i alvorlige tilfælde osv. kan også påvirke din fertilitet.

7. Uforklarlige fertilitetsproblemer

Hvis din læge ikke kan finde en forklaring på dit problem, kan diagnosen være ”uforklarlige fertilitetsproblemer”. Uanset hvor frustrerende det må være ikke at kunne forklare dit fertilitetsproblem, betyder det ikke, at du ikke kan få succes med fertilitetsbehandling. Men det kan gøre det mere besværligt at vælge den rigtige behandling til at starte med, og derfor kan det tage længere tid, end hvis du kendte den præcise årsag.

Fertilitetsbehandling – hvad kan du gøre? 

Nogle fertilitetsproblemer kan du forebygge selv ved at ændre din livsstil, mens andre skal behandles på en fertilitetsklinik eller ved hjælp fra en sædbank som Cryos. Generelt kan fertilitetsbehandling deles op i tre metoder: medicinsk behandling (ægløsningsproblemer), kirurgiske indgreb (endometriose osv.) og fertilitetsbehandling (IUI, ICSI, IVF-behandling). Hvis du har prøvet at blive gravid i mere end et år uden succes, anbefaler vi, at du taler med din læge for at finde årsagen. Når du kender årsagen, kan din læge foreslå en passende behandlingsmetode.

Omkring 65% af alle mennesker med fertilitetsproblemer kan ved hjælp af fertilitetsbehandling blive gravide inden for et år, så mist endelig ikke håbet, hvis du er en af de mange, som ikke bliver gravid lige med det samme.

Læs mere om hvad IVF-behandling er.

Relaterede indlæg

Sådan forbedrer du din fertilitet 7 tips til hvordan du kan forbedre din fertilitet Sædcelle der nærmer sig æg efter IUI behandling IUI behandling – Sådan virker det Couple who have had ICSI treatment to get pregnant Hvad er ICSI behandling? – Lær om fertilitetsmetoden her Toyah og hendes familie Toyah og hendes mand fik tre børn takket være en sæddonor

Skriv en kommentar?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Søg efter blogindlæg

Jeg har læst og accepterer Cryos' Privatlivspolitik.

Modtag nye indlæg på mail

[rainmaker_form id="6"]

International sæd- og ægbank

Categories

Categories

Donorbørn

Donorsæd

Fertilitetsbehandling

Graviditet

Nyheder fra Cryos

Personlige historier

Sæddonorer